INSPIRATION LAB
Time Flies – Snart är det jul…
Tiden går oerhört snabbt och hösten har varit fantastiskt intensiv med mängder av spännande projekt och uppdrag. Så många att vi haft lite dåligt med tid att göra uppdateringar kring vad som hänt mer än på LinkedIn…
Är du intresserad av att hålla dig uppdaterad kring vi sysselsatt oss med? Ta en titt på Anders LinkedIn profil så länge:
https://www.linkedin.com/in/anders-nilsson-799290/
Kommer dock inom kort att uppdatera med höstens aktiviteter samt självfallet med den årliga julhälsningen!
Vi hörs och ses snart igen!
Glad sommar!
Efter en synnerligen intensiv vår är det nu äntligen dags att ladda batterierna med lite semester! Ser verkligen fram emot hösten där vi redan har ett antal riktigt spännande uppdrag bokade… Mer om detta framöver. Först kommer här en liten sommarhälsning!
Artikel med Anders om Tullspecialistutbildningen
Ni missade väl inte den artikel som Preera skrev tidigare i våras där jag intervjuades om Tullspecialistutbildningen…?
Tag gärna en titt på:
http://www.preera.se/digital-kunskap-viktigt-for-morgondagens-tullspecialister/
Två nya utbildningar designade och klara!
Ett årligt uppdrag som jag haft förmånen att få arbeta med de senaste åren är att hjälpa Yrkeshögskolan i Mölnlycke att designa nya utbildningar och säkerställa att skolan fortsatt får bedriva sina existerande utbildningar, under förutsättning att det fortsatt finns ett behov av den aktuella kompetensen. Den 18 juni 2019 var det så deadline klockan 23.59 på att lämna in årets ansökningar.
I år var det åter dags att ansöka om att fortsatt få bedriva den synnerligen framgångsrika Tullspecialistutbildningen på helfart från hösten 2020. Jag har varit i kontakt med ett stort antal företag som samtliga bekräftar att det fortsatt finns ett stort behov av kompetens som både operativt och strategiskt klarar av att hantera tullrelaterade frågor. En ytterligare viktig indikation på att behovet är stort av kompetensen är att Tullverket nu anställt de första av våra studenter vilka båda fått tillgodräkna sig större delen av den ett-åriga obligatoriska internutbildningen. Detta borgar för att vår utbildning håller mycket hög kvalitet och ligger precis rätt i enlighet med det kompetensbehov som föreligger.
Jag är även mycket stolt och glad över att ha haft möjlighet att designa och utveckla en helt ny unik utbildning kallad Digital Förändringsledare – med inriktning innovation. Jag har erhållit ett fantastiskt intresse och respons från näringslivet kring den specifika utbildningen och det visar sig att utbildningen svarar upp mot ett jättebehov. Företag såsom CEVT, Volvo Cars, Lync & Co, OK/Q8, Altran, Arkitektkopia, Barium, Castellum, CGI, Cybercom, Preera, RISE, Stena med många flera har vittnat om att de har ett enormt stort behov av en kompetens som klarar av att verka i en snabbt föränderlig värld genom att hands-on kunna arbeta med digital transformation och innovation.
Jag håller verkligen tummarna för att vi får igenom dessa två fantastiskt spännande utbildningar… Men först blir det till att vänta i 7 månader på att Yrkeshögskolemyndigheten skall fatta sitt beslut. Totalt inkom drygt tusentalet ansökningar om att få bedriva YH-utbildning i Sverige denna omgång.
Sommaravslutning med Yrkeshögskolan i Mölnlycke!
Den 10:e juni bjöd Yrkeshögskolan i Mölnlycke på sommaravslutning på Råda Rum! Det blev en synnerligen trevlig kväll där det bjöds både på lekar och välsmakande middag. Att få vara med i det vinnande laget, i en Sveriges Mästerkockinspirerad övning, gav självfallet extra krydda på tillvaron 🙂 Under kvällen tackades även Anette Lindell av (av skolans rektor Magnus Fagerström) efter många års trogen tjänst. Hon har genom alla år spridit glädje och kunskap med sin sprudlande positiva anda och inte minst sina skarpa kunskaper inom ekonomiområdet. Som tur är får jag fortsatt ha nöjet att ha Anette som kollega men framöver som konsultkollega.
Stort tack till Yrkeshögskolan i Mölnlycke för ett mångårigt fantastiskt samarbete! Ett samarbete som sträcker sig ända tillbaka till år 2007!
Teambuilding tillsammans med Ideon Open, Ideon Innovation & Ideon Sciencpark!
Under 2019 har Rethink inlett ett mycket nära samarbete med den Ideon Open. Ideon Open ägs bland annat av Lunds Kommun, Lunds universitet, Ideon Sciencepark och Vasakronan. Ideon Open arbetar med spännande kunder och projekt utifrån en så kallad öppen innovationslogik.
Den 11 juli arrangerade Ideon Sciencepark (en av Sveriges absolut största forskningsparker och landets tillika äldsta sådan) en teambuildingaktivitet där de tre verksamheterna Ideon Open, Ideon Innovation och Ideon Sciencepark träffades under kreativa och gemytliga former för att lära känna varandra bättre och fira sommarens antågande. Det är en ära att få arbeta i ett sådant här innovationssammanhang i gränslandet mellan näringsliv och akademi.
För mer information om Ideon Open: https://ideonopen.com/
För mer information om Ideon Sciencepark: https://ideon.se/sv/
För mer information om Ideon Innovation: https://www.ideoninnovation.se/
Två dagars workshop med Saint-Gobain Ecophon!
Under två spännande och intensiva dagarna hade jag förmånen att få arbeta med R&D avdelningen på Saint-Gobain Ecophon där man utvecklar, tillverkar och marknadsför akustiksystem som bidrar till en bra arbetsmiljö. Workshopdagarna genomfördes genom Ideon Opens regi där Ecophon är medlemmar i Beyond-acceleratorn. För mer information om Beyond ta gärna en titt på: http://beyondcorporatelimits.com/
Dag 1:
För att kunna utveckla morgondagens unika produkter och tjänster krävs en nära förståelse för hur kunden tänker, fungerar och självfallet vilka behov som styr köpbesluten. Första workshopdagen fokuserade därför på hur Ecophon kan utveckla och designa sina kundnyttor utifrån de produkter som man säljer. Vi använde verktyget Value Proposition Canvas. Det kan vi en första anblick verka enkelt att designa olika typer av värdeerbjudanden men det kräver både ingående förståelse om sina kunder samt en förmåga att tänka värde före produkt eller teknologi. Det blev en mycket givande dag där vi workshopade kring både Ecophons värderbjudanden och slutligen även fördjupade oss i verksamhetens affärsmodell.
Dag 2:
R&D avdelningen har fattat ett mycket spännande beslut att prova arbeta enligt en självstyrandelogik inspirerad från den så kallade Teal-organisationsmodellen. Detta tema utforskades med hjälp av Lego Serious Play metoden. Till min hjälp hade jag Gustav Widerström och vi faciliterade en fantastiskt kreativ och givande dag. Deltagarna utforskade självstyrandets principer i detalj med fokus på vad detta innebär för R&D teamet och hur man skall agera för att få full utväxling på sin potential…
Thomas Hagbard, Realize AB, bjöd på bokrelease!
Den 4 juni bjöd min nära kollega och samarbetspartner Thomas Hagbard, Realize AB, på bokrelease och mingel. Det blev en trevlig och välsmakande eftermiddag i kreativitetens tecken där Thomas bjöd på smakprov ur sin senaste bok Idépilot – en bok om hur nytänkande och kreativa processer ger innovationskraft.
Nyfiken på att köpa ett ex av boken? Ta kontakt med Thomas: https://www.linkedin.com/in/thomas-hagbard-98b2a82/
Film från Innovation Pioneers Tank Meeting
Här kommer en kort inspirationsfilm som visar vad vi gjorde under en dag med Sveriges mest kreativa och engagerade innovationsmänniskor… 70-talet deltagare från företag såsom: Ideon Open, Rise, Alfa Laval, Tetra Pak, Ikea Group, Volvo Cars, CGI, The Absolute Company, Vasakronan, Mercedes Benz, Herenco, SKF Group, Castellum, White Arkitekter, Vinngroup, Uponor, Stena Metall, OKQ8, Trelleborg Grou, Arbetsförmedlningen, Sony, Capio, Kraftringen, Hultafors, Saint-Gobain Ecophon, Öresundskraft m.fl.
Vilket gäng!
Klicka på bilden nedan för att se filmen…
Innovation Pioneers Tank Meeting No: 46
Onsdagen den 22/5 hade undertecknad förmånen att få vara med och arrangera innovationsnätverket Innovation Pioneers s.k. Tankmöte nummer 46 tillsammans med kollegorna på Ideon Open. Det blev ett synnerligen välbesökt event med 70-talet anmälda deltagare. Tillsammans med RISE som med arrangörer bjöd Ideon Open på 6 specialdesignade workshoppass vilka samtliga byggde på interaktiva upplägg. Själv hade jag designat fyra 30 minuters workshoppass där vi under fyra iterationer skapade ett grunderna för ett nytt verktyg för att mäta företag och organisationers innovationsmognad. Det blev fyra synnerligen intensiva och roliga pass där deltagarna i respektive session byggde vidare på varandras resultat. I slutet av dagen presenterade jag hur processen gått till samt vad de fyra olika grupperna kom fram till. Ett mycket spännande experiment och ett nytt kreativt upplägg på ett workshopformat som jag varmt kan rekommendera att prova på!
Vad blev då resultatet…? De fyra iterationerna landade i det det fantastiska verktyget ”Rainbow Innovation Readiness Index” 🙂
Mer om detta framöver. Nu skall underlaget sättas i händerna på ett par UX designers så får vi se hur den första grova prototypen blir…